onsdag 24 december 2014

Vila er alla!

Nu är decemberslitet över. Mina muskler får vila och jag har ledigt från allt. Hinner blogga litet grann.
Fotograferade en tröja för några veckor sedan. Hans mormor i Ammarnäs har stickat den till sin man, men han hade ärvt den och gillade den jättemycket. Det var ett ovanligt mönster så jag frågade om jag fick fota hans rygg. Är det någon som känner till mönstret?

Jag frös tillsammans med min kompis på Gamlia Julmarknad. Den besöktes av 30 000 människor. Så vi hade brått och tiden gick fort. Jag frös trots att det endast var någon grad kallt. Ingen snö, men mycket mysigt ändå. Vi hade ordnat så vi stod på kartong, liggunderlag o en matta.


Jag har tillverkat munkformar, eller aniskransformar som det kallas i Sverige. Så då var vi tvungna att provbaka receptet. Mycket gott blev det. Vi fick hjälpa mamma när vi var små o ta ut kransarna. Hon kavlade o vi tryckte med röda glaset o lilla snapsglaset ut ringarna som sen flottyrkokades. Sen fick vi hjälpa till att skaka dem i en papperspåse med finsocker. Men någon sådan hade vi inte hemma så det blev en tallrik. Enligt receptet skulle formen vara 45 mm i diameter, men jag gjorde dom med ca 85 mm´s diameter. Sedan tidigare så hade jag en liten, men vi tyckte att munkarna blev för små. Mums blir det. Prova!


Fotograferade en duk när jag var på ett kusinjulfika. De hade fått duken som brudskänk. Den var över tre meter lång. Mycket fin. Där fick vi för övrigt en god fruktsallad med mestadels grape och litet apelsin som sen låg i en lag av stjärnanis o kanel. Friskt.

I min hemby så fotograferade jag ett Julkors. Det kallas också för Tomaskors. Det ska resas på åretskortaste dag och tändas kl 24 natten mot julafton och sen släckas på natten mot trettondagsdagen. Det ska tas ner på fettisdagen. Det bringar beskydd till gården o fruktsamhet och goda skördar. Två röda lampor till sidorna i rutan betyder kärlek, två gröna lampor uppe o nere i rutan betyder jorden. I mitten av rutan finns en sol och där ska det lysa en gul lampa och längst upp är det en bild av månen och där ska det lysa en vit lampa. Jag vet inte hur lång traditionen är att ha färgade lampor, men har läst mig till att det tidigare användes ljuslyktor. Kransarna binds av tallris. Men är inte riktigt säker på trädslaget.
Min far har gjort ett sådant kors och innan en ny jul ska jag försöka kolla igenom det och eventuellt reparera det och kolla igenom belysningen och förhoppningsvis kunna resa det. Det frågas efter bordsmodeller. Det skulle kanske vara något att kolla upp!

Jag har varit på öronakupunktur och fått behandling mot ömma muskler och antistress och hormonbalans. Så nu har jag fem plåster med metallkulor på varje öra som ska förlänga stimuleringen av punkterna. Det är mirakulöst så fort det sker förändring. Får du möjlighet så hoppas jag att du kan prova någongång.

Denna julaftonen lider mot sitt slut och jag ska lägga mig.
Skön helg alla!

2 kommentarer:

 1. Tack för att du tipsade om ditt inlägg! Intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste länka här också om ditt kors.
   http://liljascorner.blogspot.se/2009/12/det-stralar-en-stjarna.html
   Från vilken by?

   Radera